Λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη προκαταρκτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και φαρμάκων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κρέας και το γάλας από κλωνοποιημένα ζώα δεν διαφέρουν από τα αντίστοιχα συμβατικά.
Παρά το πράσινο φως από την FDA, τα «κλωνοποιημένα» προϊόντα δεν αναμένονται σύντομα στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν πειστεί και πολλές βιομηχανίες τροφίμων στις ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα τα φέρουν στα ράφια τους.
Η FDA, πάντως, έκρινε ότι τα προϊοντα από κλωνοποιημένα βοοειδή, κατσίκες και χοίρους (για τα πρόβατα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία) είναι ίδιας σύστασης με τα συμβατικά και μπορούν να πωλούνται χωρίς ειδική σήμανση.
«Δεν βρήκαμε κάτι στα τρόφιμα που θα μπορούσε να είναι δυνητικά επικίνδυνο» δήλωσε ο Δρ Στίβεν Σούντολφ, υπεύθυνος για την ασφάλεια τροφίμων στην FDA. «Τα [κλωνοποιημένα] τρόφιμα είναι πανομοιότυπα με τα τρόφιμα από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Είναι πέρα από τη φαντασία μας ακόμα και το να σκεφτούμε κάποια θεωρία για το πώς αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν να μην είναι ασφαλή».
Η υπηρεσία διευκρινίζει ότι δεν είναι αρμόδια να εξετάσει τις τυχόν ηθικές πλευρές του θέματος. Οι επικριτές της τεχνολογίας κλωνοποίησης ανησυχούν ότι μόνο για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και για την υγεία των ίδιων των ζώων -οι κλώνοι συχνά παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και θα μπορούσαν να υποφέρουν.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δημοσιοποίησε προσχέδιο της έκθεσής της, που καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα με την FDA. Η τελική απόφαση αναμένεται το Μάιο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της FDA, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από τη βιομηχανία να διατηρήσει το ισχύον μορατόριου, το οποίο αφορά τη διάθεση προϊόντων από κλώνους, αλλά δεν ισχύει για τα προϊόντα από απογόνους των κλώνων.
Το αίτημα είχε θετική υποδοχή από τις εταιρείες Viagen και Trans Ova Genetics, τις μεγαλύτερες εταιρείες κλωνοποίησης στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει γύρω στους 600 κλώνους ζώων, αντιγράφοντας ζώα που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε ασθένειες ή προσφέρουν πολύ και καλό γάλας και κρέας.
Κάθε κλωνοποιημένη αγελάδα κοστίζει 10.000-15.000 ευρώ, τουλάχιστον 10 φορές πάνω από το κανονικό, και είναι υπερβολικά ακριβή για να σφαγεί ή να χρησιμοποιείται στην παραγωγή γάλακτος.
Οι κλώνοι χρησιμοποιούνται μόνο για αναπαραγωγή, ενώ το τελικό προϊόν προέρχεται από του απογόνους τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου