Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Ερευνες για το κρυφό «ταμείο» των 215 εκατ. δολαρίων της Samsung

Μια σκοτεινή υπόθεση στη Νότια Κορέα αρχίζει σιγά σιγά να ξεδιπλώνει τις πτυχές της, υπόθεση, η οποία αφορά κρούσμα διαφθοράς στον κολοσσό της Samsung με την -υπό εξέταση ακόμα- ανάμειξη υψηλά ιστάμενων κρατικών λειτουργών.
Χθες ξεκίνησαν από ανεξάρτητo όργανο οι έρευνες. Το νοτιοκορεατικό Κοινοβούλιο ψήφισε ειδική νομοθεσία για να μπορέσουν αυτές να διεξαχθούν και τη νομοθεσία ενέκρινε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μόο-Χιούν τον Δεκέμβριο.
Ο Κιμ Γιoνγκ-Τσουλ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του τμήματος νομικών υποθέσεων του βιομηχανικού ομίλου, είχε δηλώσει πέρυσι ότι η Samsung συνέστησε κρυφό «ταμείο» με κεφάλαια 215 εκατομμυρίων δολαρίων. Στόχο είχε να δωροδοκεί υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το χώρο της δικαιοσύνης, αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση, καθώς και δημοσιογράφους.
Η Samsung, ο ισχυρότερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, διέψευσε τις κατηγορίες και εξέφρασε τις ανησυχίες της για το κόστος, που αυτές θα έχουν στη φήμη της.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας αρχικά είχε αντιταχθεί στην ψήφιση της ειδικής νομοθεσίας για τις έρευνες, αλλά τελικά κάμφθηκε. Ο Τσο Ζον-Γόονγκ, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής των ερευνών, θα πρέπει να εξετάσει πολλές κατηγορίες σε διάστημα 105 ημερών.
Επίσης, πρέπει να διαλευκάνει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι ο πρόεδρος της χώρας Ρο Μόο-Χιούν είχε δεχθεί χρήματα από τη Samsung πριν και μετά τις εκλογές του 2002.
Ο άνθρωπος, που μίλησε, ο Κιμ Γιονγκ-Τσουλ, δεν είναι μόνο πρώην στέλεχος της Samsung αλλά και πρώην εισαγγελέας. Κατά τα λεγόμενά του, η Samsung χρησιμοποίησε τη θυγατρική της Samsung Corporation, που δραστηριοποιείται στις συναλλαγές, για να δημιουργήσει ένα «ταμείο». Συνάπτοντας περίπλοκα συμβόλαια με άλλες συνεργαζόμενες εταιρείες συσσώρευσε κεφάλαια.
Τα χρήματα φέρεται ότι χρησιμοποιούσαν και τα μέλη της οικογένειας του προέδρου της Samsung Λι Κουν-Χι και τα διέθεταν για αγορά ακριβών έργων τέχνης. Σύμφωνα με τον Κιμ Γιόνγκ-Τσουλ, η εταιρεία άνοιγε τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ίδιος, για να διαχειρίζεται το κρυφό «ταμείο».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_11/01/2008_255013

Δεν υπάρχουν σχόλια: