Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Ινδική αυτοκινητοβιομηχανία θα λανσάρει το φθηνότερο ΙΧ του κόσμου

Ο ινδικός όμιλος Tata θα παρουσιάσει στο Νέο Δελχί το φθηνότερο αυτοκίνητο του κόσμου με την προοπτική να προσελκύσει εκατομμύρια αγοραστές στη χώρα που παραδοσιακά προτιμά τη μοτοσικλέτα. Το «Αυτοκίνητο του Λαού» θα πωλείται προς 100.000 ρουπίες, κάτι λιγότερο από 1.700 ευρώ.
Το οικονομικό αυτοκίνητο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την Πέμπτη στο σόου αυτοκινήτων του Νέου Δελχί, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μέχρι τότε, τα σχέδια του οχήματος κρατούνται μυστικά. Το τετραθέσιο αυτοκίνητο βασίζεται πάντως σε κινητήρα των 600 κυβικών εκατοστών, θα προσφέρει απόδοση 25 χλμ ανά λίτρο βενζίνης και θα ρυπαίνει «όσο μια μοτοσικλέτα», ανακοίνωσε η εταιρεία.
Η απήχηση που θα έχει στην αγορά το νέο μοντέλο θα καθορίσει και τη θέση της Tata στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου, όπου το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα η κατάκτηση των αναδυόμενων οικονομιών, όπως της Κίνας και της Ινδίας.
Στην Ινδία, μια χώρα με πληθυσμό 1,1 δισ. ανθρώπων, οι πωλήσεις μικρών αυτοκινήτων αντιστοιχούν σήμερα στα δύο τρίτα του συνόλου και αναμένεται να έχουν διπλασιαστεί στα δύο εκατομμύρια ετησίως έως το 2010.
Το Αυτοκίνητο του Λαού θα κοστίζει περίπου το μισό από ό,τι ο πλησιέστερος ανταγωνιστής του, ένα αυτοκίνητο των 4.800 δολαρίων που παράγεται από την ιαπωνική Suzuki Marita.
Όπως σχολιάζει το Reuters, το νέο εγχείρημα της Tata έρχεται τη στιγμή που το πετρέλαιο φτάνει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, οι κυβερνήσεις πιέζουν για πιο καθαρά οχήματα και οι οδηγοί ενθουσιάζονται από νοσταλγία με την αναβίωση αυτοκινήτων όπως το Mini της ΒΜW και το Fiat 500 Cinquecento.
Σχέδια για την ανάπτυξη φθηνών αυτοκινήτων έχουν ανακοινώσει και οι Volkswagen, Toyota, Honda, Fiat και Nissan - Rennault.
Εκτός από τα φθηνότερα αυτοκίνητα του κόσμου, η Tata θα μπορούσε στο κοντινό μέλλον να πουλά και μερικά από τα ακριβότερα, καθώς έχει καταθέσει στη Ford πρόταση για την εξαγορά των βρετανικών Land Rover και Jaguar προς δύο δισ. δολάρια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: