Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Με τη συμμετοχή της Κίνας ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας

Η Κίνα θα συνεισφέρει 1,4 δισ. δολάρια για το σχεδιασμό και την κατασκευή του Διεθνούς Πειραματικού Θερμοπυρηνικού Αντιδραστήρα (ITER), ενός προγράμματος πυρηνικής σύντηξης που υπόσχεται ανεξάντλητη, καθαρή ενέργεια.
Όπως γράφει την Τρίτη η Ημερησία της Κίνας, και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ποσό που θα συνεισφέρει το Πεκίνο αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού κόστους του ITER, που θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και αναμένεται να λειτουργήσει το 2016.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Ινδία. Ο ITER, που θα κατασκευαστεί στο Κανταράς, κοντά στη Μασαλία, είναι το μεγαλύτερο διεθνές κατασκευαστικό έργο μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η πυρηνική σύντηξη -το αντίθετο της πυρηνικής σχάσης- πιστεύεται ότι θα αποτελέσει μακροχρόνια λύση στο ενεργειακό πρόβλήμα της Γης. Στις αντιδράσεις σύντηξης, ελαφρά άτομα, όπως το υδρογόνο, αντιδρούν και σχηματίζουν βαρύτερα στοιχεία, όπως το ήλιο, με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας.
Ο ίδιος μηχανισμός τροφοδοτεί με ενέργεια τον Ήλιο.
Ο ITER θα είναι ο πρώτος αντιδραστήρας στον οποίο οι αντιδράσεις σύντηξης διαρκούν περισσότερο από μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Το υδρογόνο, αιωρούμενο μέσα σε μια παγίδα μαγνητικού πεδίου, πρέπει να θερμαίνεται στους 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.
Αν ο ITER πετύχει, θα ακολουθήσει η ανάπτυξη ενός εμπορικού αντιδραστήρα, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο έπειτα από νέο γύρο δοκιμών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: