Σε ένα πείραμα που μοιάζει να εμπνέεται από τον Δρ Φράνκεσταϊν, Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν καρδιές που πάλλονται και αντλούν αίμα, χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα που καλλιεργήθηκαν πάνω σε ένα βασικό «σασί» από καρδιές νεκρών πειραματόζωων.
Οι επιστήμονες γνώριζαν από προηγούμενες μελέτες πώς να μετατρέπουν εμβρυικά βλαστικά κύτταρα σε καρδιακά κύτταρα που συσπώνται αυθόρμητα. Ωστόσο τα κύτταρα που παράγονται δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθούν σε περίπλοκες δομές όπως τα ολόκληρα όργανα.
Η λύση που δοκίμασε το Κέντρο Καρδιαγγειακής Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ήταν να καλλιεργήσει τα βλαστικά κύτταρα πάνω στις «σκαλωσιές» κολλαγόνου που συγκρατούν τις κανονικές καρδιές. Οι ερευνητές πήραν καρδιές αρουραίων και απομάκρυναν όλα τα κύτταρα χρησιμοποιώντας χημικά, αφήνοντας πίσω μόνο έναν άσπρο σκελετό από ίνες.
Πάνω στη σκαλωσιά αυτή αφέθηκαν να πολλαπλασιαστούν βλαστικά κύτταρα από έμβρυα ποντικών, τα οποία υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού.
Τέσσερις ημέρες αργότερα, τα καινούργια καρδιακά κύτταρα άρχισαν να συσπώνται, και οκτώ ημέρες αργότερα οι τεχνητές καρδιές λειτουργούσαν κανονικά ως αντλίες.
Οι ερευνητές έμειναν εντυπωσιασμένοι. «Σίγουρα εκπλαγήκαμε που δούλεψε τόσο καλά και τόσο γρήγορα. Υπήρχαν τόσα σημεία στα οποία θα μπορούσε να πάει λάθος» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ντόρις Τέιλορ, επικεφαλής της ομάδας.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Nature Medicine, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψης των οργάνων: Στο μέλλον οι γιατροί θα χρησιμοποιούν αυτό τον αδρανή «σκελετό» της καρδιάς από πτωματικούς δότες ή χοίρους, και θα καλλιεργούν πάνω του κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.
Η εφαρμογή της μεθόδου στον άνθρωπο απέχει πολλά χρόνια, στο μεταξύ όμως τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιδιόρθωση των βλαβών έπειτα από εμφράγματα.
Πολλές ερευνητικές ομάδες πειραματίζονται με ενέσεις βλαστοκυττάρων απευθείας στην καρδιά, ενώ τον περασμένο μήνα Βρετανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα πειραματικό «μπάλωμα» βλαστοκυττάρων που ράβεται πάνω στην καρδιά.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου