Την στήριξη του Κογκρέσου στο σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση του Έθνους -την τελευταία της θητείας του.
Ο Μπους προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους των Αμερικανών για την πορεία της οικονομίας της χώρας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι ρυθμοί ανάκαμψης έχουν επιβραδυνθεί, επέμεινε όμως ότι οι μακροχρόνιες προοπτικές είναι καλές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Κογκρέσο να δράσει τάχιστα σχετικά με το πακέτο ύψους 150 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας το οποίο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα και απέκλεισε εμμέσως να ενταχθούν σε αυτό επιπλέον μέτρα.
«Μακροπρόθεσμα οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη της οικονομίας. Βραχυπρόθεσμα, όμως, όλοι μπορούν να δουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται» είπε ο Μπους στην ομιλία του.
Την ίδια ώρα, υπό το βάρος του κόστους του πολέμου στο Ιράκ, προέτρεψε τους Αμερικανούς να κάνουν υπομονή στο θέμα αυτό, πέντε χρόνια μετά την συμμαχική εισβολή στη χώρα.
Ο Μπους επικαλέστηκε πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας, επικαλέστηκε τη μερική απόσυρση στρατευμάτων που έχει ήδη εξαγγείλει, αλλά δεν προχώρησε πέραν αυτού, λέγοντας ότι οι αποφάσεις αυτές εξαρτώνται από το στρατιωτικό επιτελείο.
Παράλληλα κάλεσε το Ιράν να φέρει τα πάντα στο φως σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και προειδοποίησε εκ νέου την Τεχεράνη την οποία είχε εντάξει στον «άξονα του κακού» κατά την αντίστοιχη ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους το 2002.
«Πάνω από όλα να ξέρετε αυτό: η Αμερική θα αντιμετωπίσει όσους απειλούν τους στρατιώτες μας, θα σταθούμε στο πλευρό των συμμάχων μας και θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στον Περσικό Κόλπο», τόνισε.
Επιπλέον, ο Μπους επανέλαβε ότι σκοπεύει να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία πριν από τη λήξη της θητείας του, δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο.
«Αυτό το μήνα, στη Ραμάλα και στην Ιερουσαλήμ, διαβεβαίωσα τους ηγέτες των δύο πλευρών ότι η Αμερική θα κάνει τα πάντα και ότι εγώ ο ίδιος θα κάνω τα πάντα για να τους βοηθήσω να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα καθορίζει ένα παλαιστινιακό κράτος μέχρι τα τέλη του έτους. Ήρθε η ώρα οι Άγιοι Τόποι να αποκτήσουν ένα δημοκρατικό Ισραήλ και μια δημοκρατική Παλαιστίνη που θα συνυπάρχουν ειρηνικά», τόνισε.
Η έβδομη ομιλία του Τζορτζ Μπους ήταν μία ευκαιρία να δώσει τον τόνο για τους τελευταίους μήνες της θητείας του στο Λευκό Οίκο και να φροντίσει γα την υστεροφημία του, εν όψει της αποχώρησή τους από την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2009.
Η ομιλία του, όμως, επισκιάζεται από τη «μάχη» των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, λίγα 24ωρα μετά τη μεγάλη νίκη του ΜΠάρακ Ομπάμα στη Νότια Καρολίνα και την αναμέτρηση της Τρίτης στη Φλόριντα στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου