Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Τέταρτος θάνατος σε μια εβδομάδα από τη γρίπη των πτηνών στην Αίγυπτο

Ακόμα ένα άτομο πέθανε στην Αίγυπτο από τον επικίνδυνο τύπο Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, ανεβάζοντας στους τέσσερις τους νεκρούς από τη νόσο σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Το τελευταίο θύμα, που εξέπνευσε τη Δευτέρα, ήταν ένας 50χρονος από την Νταμιέτα, βόρεια του Καΐρου, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από τις 24 Δεκεμβρίου. Την Δευτέρα πέθανε επίσης μια 36χρονη από το Δέλτα του Νείλου, ενώ την προηγούμενη ημέρα υπέκυψε μια 25 χρονη από γειτονική περιοχή, λίγες ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο.
Η Αίγυπτος έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Ασίας, καθώς τα πουλερικά εκτρέφονται συχνά κοντά στα σπίτια και ο Νείλος αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για πολλά μεταναστευτικά πτηνά.
Από το Φεβρουάριο του 2006, όταν η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση υλοποιεί προγράμματα ενημέρωσης και εμβολιασμού των πουλερικών. Πολλοί, ωστόσο, θεωρούν ότι τα μέτρα έχουν ατονίσει το τελευταίο διάστημα.
«Ο κόσμος έχει χαλαρώσει, τα καταστήματα πουλερικών άρχισαν να ξανανοίγουν και οι παλιές πρακτικές σφαγής επέστρεψαν χωρίς σωστή επιτήρηση από τις αρχές» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ταλάατ Χατίμπ, καθηγητής Υγιεινής Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Ασιούτ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι οι περισσότερες χώρες έχουν βελτιώσει τα μέτρα κατά του Η5Ν1, ωστόσο η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στην Αίγυπτο και την Ινδονησία, όπου υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί μια νέα μορφή του ιού που θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Κρούσματα της επικίνδυνης γρίπης σε πτηνά ή σε ανθρώπους αναφέρονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα, το Βιετνάμ, τη Μιανμάρ και το Πακιστάν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: