Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία και παραιτήθηκε η κυβέρνηση Πρόντι

Η κυβέρνηση Πρόντι έχασε το βράδυ της Πέμπτης στη Γερουσία την κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπέβαλλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει ως αρχηγός υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση εξασφάλισε 156 ψήφους υπέρ ενώ οι ψήφοι κατά της κυβέρνησης ήταν 161. Ένας γερουσιαστής απουσίαζε.
Με την σειρά του, ο πρόεδρος έχει την επιλογή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να ζητήσει από άλλους πολιτικούς τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος.
Πριν από την ψηφοφορία, σε ομιλία του ενώπιον των γερουσιαστών, ο Ρ.Πρόντι προειδοποίησε για το κενό εξουσίας που θα προκύψει από αναγκαστεί να παραιτηθεί υπογραμμίζοντας ότι η «Ιταλία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να κυβερνηθεί».
Επισήμανε ακόμη ότι η πολιτική αστάθεια θα ζημιώσει την ιταλική οικονομία των ώρα που η παγκόσμια οικονομία διέρχεται φάσης επιβράδυνσης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν προς το Reuters αναλυτές, η πτώση της κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία αφού στους 20 μήνες της θητείας της η κυβέρνηση Πρόντι διέθεσε χρόνο για την πολιτική της επιβίωση και δεν προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις.
Μετά το τέλος της ομιλίας του Πρόντι, ο Χριστιανοδημοκράτης γερουσιαστής Νούτσιο Κουζουμάνο δήλωσε ότι θα υποστήριζε την κυβέρνηση αντίθετα με την γραμμή του κόμματος του. Οι συνάδελφοί του τού επιτέθηκαν φραστικά ενώ ο Κουζουμάνο έχασε τις αισθήσεις τους και μεταφέρθηκε έξω από την αίθουσα με φορείο.
Η αναστάτωση προκάλεσε τη σύντομη διακοπή της συνεδρίασης.
Εκλογές ζητά ο Μπερλουσκόνι
Αμέσως μετά την ήττα στη Γερουσία και την παραίτηση του Ρομάνο Πρόντι, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε άμεσα πρόωρες εκλογές.
«Πρέπει να πάμε αμέσως σε εκλογές», τόνισε σχετικά ενώ δήλωσε ότι η παράταξή του προετοιμάζει την προεκλογική εκστρατεία και θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησής του.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: