Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Αιματηρή συμπλοκή των Αρχών με τα καρτέλ των ναρκωτικών στην Τιχουάνα

Μαίνεται ο πόλεμος των Αρχών με τα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό. Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, ένας 24χρονος αστυνομικός δολοφονήθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με τα μέλη πανίσχυρης συμμορίας, στην πλευρά των οποίων υπήρξε επίσης ένας νεκρός.
Το αιματηρό επεισόδιο εκτυλίχθηκε μέσα σ' ένα σπίτι στην Τιχουάνα, στο οποίο η αστυνομία ανακάλυψε άλλους έξι νεκρούς, «φιμωμένους, με δεμένα μάτια, που είχαν δεχθεί coup de grace (χαριστική βολή στο κεφάλι)». Οι έξι φέρονται να ανήκαν σε αντίπαλη συμμορία και να δολοφονήθηκαν λόγω βεντέτας.
Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι είπαν ότι το σπίτι είχε θεωρηθεί κρυσφήγετο και ότι, όταν έφθασαν εκεί, δέχθηκαν πυρά. Η σύγκρουση, στην οποία ενεπλάκησαν στρατιωτικοί, ομοσπονδιακοί και τοπικοί αστυνομικοί, διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες και προκάλεσε σάλο στο Μεξικό, καθώς οι αρχές εκκένωσαν έναν κοντινό παιδικό σταθμό εν μέσω της ανταλλαγής πυρών.
Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν δραματικές εικόνες, με αστυνομικούς με μάσκες και τουφέκια να μεταφέρουν παιδιά στα χέρια τους και άλλα παιδιά να τρέχουν καλύπτοντας τα αυτιά τους, πλάι στους δασκάλους τους, για να σωθούν. Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός της τοπικής δύναμης της Τιχουάνα.
Την ώρα της μάχης, μεγάλο μέρος της δύναμης της τοπικής αστυνομίας παρίστατο στην κηδεία τριών αξιωματούχων της αστυνομίας της Τιχουάνα που δολοφονήθηκαν τη Δευτέρα, σε μια ενέργεια που αποδόθηκε σε εκτελεστές του οργανωμένου εγκλήματος. Δύο συγγενείς ενός από τους αξιωματούχους δολοφονήθηκαν εκείνη την ημέρα, όπως και ένας περαστικός, που δεν είχε καμία σχέση με τους αστυνομικούς ή τους εκτελεστές.Η Τιχουάνα, στην πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια, στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, θεωρείται ως μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του Μεξικού. Είναι η έδρα του καρτέλ των αδελφών Αρεγιάνο Φελίς, που είναι επίσης γνωστό ως καρτελ της Τιχουάνα.
Σε ένα ανάλογο περιστατικό στη Βραζιλία, όπου τα ναρκωτικά αποτελούν επίσης μάστιγα, ειδικά στις φαβέλες (φτωχογειτονιές) του Ρίο ντε Ζανέιρο, τουλάχιστον έξι άνθρωποι, πέντε άνδρες και ένας έφηβος, που οι Αρχές θεωρούν ότι είχαν ανάμειξη στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε, εκ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί, τραυματίσθηκαν σε επιχείρηση της ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, εισέβαλαν σε συνοικία της φαβέλας Πεδρέιρα, βόρεια του Ρίο, μετά από καταγγελθείσες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες. Οι δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση με πυρά και χειροβομβίδες, σύμφωνα με τις Αρχές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: