Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

O Τζίμι Ουέιλς λανσάρει την πρώτη μηχανή αναζήτησης wiki

Ο ιδρυτής της Wikipedia εγκαινίασε σε δοκιμαστική μορφή τη Wikia Search, μια μηχανή αναζήτησης που θα αξιοποιεί τα σχόλια των ίδιων των χρηστών. Ακόμα και ο ίδιος ο Τζίμι Ουέιλς, πάντως, παραδέχτηκε ότι προς το παρόν η μηχανή «είναι χάλια».
«Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ποιότητα των αποτελεσμάτων αναζήτησης είναι χαμηλή» γράφει η κεντρική σελίδα της Wikia Search, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί σε έκδοση «άλφα», ένα πρώιμο στάδιο ανάπτυξης του λογισμικού της.
Η Wikia βασίζεται στην τεχνολογία wiki, ένα σύνολο εργαλείων που επιτρέπουν στους ίδιους τους χρήστες να διαμορφώνουν το περιεχόμενο ενός δικτυακού τόπου. Στο ίδιο σκεπτικό βασίζεται η εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, μια πρωτοβουλία του Ουέιλς που εξελίχθηκε σε μια από τις δημοφιλέστερες πηγές πληροφόρησης στο Διαδίκτυο.
Η αναζήτηση στον Παγκόσμιο Ιστό «θα έπρεπε να είναι ανοιχτή, δημοκρατική και συμμετοχική. Αυτή ήταν η αρχική ιδέα» γράφει στο ιστολόγιό του ο Ουέιλς.
Η σημερινή Wikia, ωστόσο απέχει πολύ από την αξιοπιστία της Wikipedia. Μερικές δοκιμές δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της μηχανής σε αυτό το στάδιο είναι άσχετα ή αφορούν ιστοσελίδες που δεν υπάρχουν πια. Ο ιδρυτής της, πάντως, υπόσχεται ότι σε μερικά χρόνια αυτό θα αλλάξει, χωρίς όμως να διευκρινίζει πώς οι χρήστες θα συμβάλλουν στη λειτουργία της.
Η Wikia και η Wikipedia δεν συνδέονται επισήμως και τα μόνα κοινά τους είναι ότι ιδρύθηκαν από τον Ουέιλς και βασίζονται στην προσφορά εθελοντών.
Η διαδικτυκή εγκυκλοπαίδεια υιοθέτησε αυστηρότερους κανόνες για τους εθελοντές της και η αξιοπιστία της είναι κατά γενική ομολογία υψηλή. Παλαιότερη σύγκριση από το περιοδικό Nature είχε δείξει ότι η Wikipedia είναι εξίσου αξιόπιστη με τη Britannica, ενώ, σύμφωνα με το Techweb, η γερμανική έκδοση κρίθηκε πρόσφατα καλύτερη από τη Brockhaus, μια παραδοσιακή γερμανική εγκυκλοπαίδεια των 15 τόμων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: