Ένα «εκκεντρικό» είδος φοινικόδεντρου, με ύψος 20 μέτρα και φύλλα μήκους πέντε μέτρων, ανακαλύφθηκε στα βόρεια της Μαδαγασκάρης στον Ινδικό Ωκεανό.
Το μεγάλο δέντρο μοιάζει με άλλα είδη φοίνικα, ακολουθεί όμως έναν ασυνήθιστο κύκλο ζωής, καθώς πεθαίνει λίγες εβδομάδες μετά την ανθοφορία. «Είναι εντυπωσιακό. Δεν ανθίζει για περίπου 100 χρόνια, και όταν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση μπορεί κανείς να το περάσει για άλλα είδη φοινικόδεντρου» αναφέρει ο Μιτζόρο Ροκατοαρινίβο, ένας από τους βοτανολόγους που το μελέτησαν.
«Στη συνέχεια, όμως, ένας μεγάλος βλαστός, που μοιάζει κάπως με σπαράγγι, φυτρώνει από την κορυφή του δέντρου και αρχίζει να μεγαλώνει. Μοιάζει λίγο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο που μεγαλώνει στην κορυφή του φοίνικα».
Τα παρακλάδια αυτού του βλαστού γεμίζουν στη συνέχεια με μικροσκοπικά άνθη που προσελκύουν με το νέκταρ τους έντομα για την επικονίαση.
Η ανθοφορία και η παραγωγή καρπών απαιτούν τόσο πολλή ενέργεια ώστε λίγους μήνες αργότερα το δέντρο πεθαίνει και καταρρέει, αναφέρουν οι βιολόγοι στο βρετανικό Botanical Journal of the Linnean Society.
Τη δημοσίευση υπογράφει ο Δρ Τζον Ντράνσιφιλντ, ερευνητής των διάσημων Βασιλικών Βοτανικούς Κήπων (Kew gardens) έξω από το Λονδίνο. Οι Κήποι Κews ενημερώθηκαν για την ύπαρξη του φοίνικα από έναν καλλιεργητή φυστικιών κάσιους που τον είδε να ανθίζει στην περιοχή.
Μόνο 100 δέντρα του συγκεκριμένου είδους έχουν εντοπιστεί στη Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, γνωστό για την ασυνήθιστη πανίδα και χλωρίδα του -το 90% των φυτών της Μαδαγασκάρης, περίπου 12.000 είδη, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.
Το νέο είδος είναι πιθανώς συγγενικό με τα φοινικόδεντρα Chuniophoeniceae που απαντώνται στην Ασία. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο άγνωστος μέχρι σήμερα φοίνικας ζει κρυμμένος στη Μαδαγσασκάρη από τότε που το νησί διαχωρίστηκε από την Ινδία πριν από 80 εκατ. χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου