Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Βρέθηκε στο Μεξικό η «χαμένη βαλίτσα» με αρνητικά του φωτογράφου Ρόμπερτ Κάπα

Τρεις χιλιάδες αρνητικά φωτογραφιών του φημισμένου φωτογράφου Ρόμπερτ Κάπα βρέθηκαν στην κατοχή της οικογένειας ενός Μεξικάνου στρατηγού. Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα χαμένα κομμάτια του σύγχρονου πολιτισμού, μαζί με τα χειρόγραφα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ που χάθηκαν σε ένα σταθμό τραίνου το 1922.
Για έναν κύκλο φωτογράφων η βαλίτσα αυτή ήταν γνωστή ως η «μεξικανική βαλίτσα», αναφέρουν οι New York Times. Η βαλίτσα -ουσιαστικά τρεις χάρτινες βαλίτσες- περιλαμβάνουν 3.000 αρνητικά φωτογραφιών που ο Ρόμπερτ Κάπα, ένας από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας, τράβηξε κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου πριν φύγει για την Αμερική το 1939, αφήνοντας το έργο του στο Παρίσι.
Ο Κάπα πίστευε ότι τα αρνητικά χάθηκαν με την εισβολή των ναζί στη Γαλλία. Το 1995 άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες ότι η βαλίτσα υπήρχε κάπου έχοντας μεταφερθεί από το Παρίσι στη Μασσαλία και εκεί στα χέρια ενός Μεξικάνου στρατηγού και διπλωμάτη.
Εκεί παρέμεινε το υλικό για πάνω από μισό αιώνα, μέχρι που μεταφέρθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας του Μανχάταν, το οποίο ίδρυσε ο αδελφός του φωτογράφου, Κόρνελ.
«Αυτό είναι το άγιο δισκοπότηρο της δουλειάς του Κάπα» δήλωσε ο έφορος του κέντρου Μπράιαν Γουάλις.
Οι φωτογραφίες αναμένονται με ενδιαφέρον και για έναν ακόμα λόγο: θα επιλύσουν το μυστήριο της διάσημης φωτογραφίας του «στρατιώτη που πέφτει». Η φωτογραφία, της οποίας το αρνητικό δεν έχει βρεθεί, δείχνει έναν στρατιώτη την ώρα που πυροβολείται και πολλοί αναρωτιούνται αν η φωτογραφία ήταν σκηνοθετημένη ή πραγματική.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: