Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Απάτη ύψους 4,9 δισ. ευρώ ανακάλυψε η Societe Generale

Ζημία 4,9 δισ. ευρώ (η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στην Ευρώπη) προκάλεσε στην Societe Generale διαπραγματευτής της τράπεζας, που είχε μεγάλο «άνοιγμα» στα προθεσμιακά συμβόλαια που συνδέονται με ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες.
Η δεύτερη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα της Γαλλίας σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. ευρώ, καθώς τα ίδια κεφάλαια δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και από τις ζημίες που σχετίζονται με την έκθεση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η διοίκηση της γαλλικής τράπεζας ανακάλυψε το περασμένο Σαββατοκύριακο πως «άγνωστος trader» προχώρησε σε τοποθετήσεις «κρυφών» κεφαλαίων, ξεπερνώντας τα επιτρεπτά όρια στη διαπραγμάτευση προθεσμιακών συμβολαίων συνδεδεμένων με ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Αργότερα έγινε γνωστό πως πρόκειται για έναν 30χρονο Γάλλο διαπραγματευτή ο οποίος έδρασε μόνος του.
Η SocGen θα προχωρήσει στη διαγραφή ενεργητικού, ύψους 2,05 δισ. ευρώ, λόγω της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Τα κέρδη της, φέτος, θα κυμανθούν μεταξύ 600 και 800 εκατ. ευρώ.Ο πρόεδρος της τράπεζας Ντανιέλ Μπουτόν υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή.
Η ζημία 4,9 δισ. ευρώ (ή 7,1 δισ. δολάρια) που υπέστη η τράπεζα από τα λανθασμένα στοιχήματα στα προθεσμιακά συμβόλαια είναι η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί στον ευρωπαϊκό χώρο και υπολείπεται του ελλείμματος ύψους 6,6 δισ. δολαρίων του Amaranth Advisors LLC το 2006 και είναι τρεις φορές υψηλότερη από τη ζημία που προκάλεσε ο Νικ Λίσον στην Barings το 1995 (1,8 δισ. δολάρια).
Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Societe Generale ανεστάλη τι πρωί της Πέμπτης. Λίγο μετά τις 13:00, ξεκίνησε ξανά η διαπραγμάτευση και η μετοχή υποχώρησε κατά 5,6% στα 74,64 ευρώ.
Από τις αρχές του έτους υποχωρεί κατά 24% και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 34,9 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: