Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει στη χρήση ενεργειακών φυτών αναγκάζουν την ΕΕ να αναθεωρήσει τους στόχους της για κάλυψη του 10% της κατανάλωσης των οχημάτων με βιοκαύσιμα, δήλωσε τη Δευτέρα ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.
Η χρήση όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών οδηγεί αφενός σε αυξήσεις τιμών στα γεωργικά προϊόντα, αφετέρου σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η τιμή του αραβόσιτου, που μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο, έχει ήδη εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ στην Ινδονησία η ζούγκλα δίνει τη θέση τις σε φυτείες για φοινικέλαιο.
Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα βιοκαύσιμα συνήθως αποτυγχάνουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τα νέα δεδομένα φαίνεται να διαψεύδουν τις ελπίδες. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα βιοκαύσιμα προωθούνταν ως ιδανική λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: η χρήση ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα που ήταν παγιδευμένο στο υπέδαφος, ενώ η καύση βιοκαυσίμων απελευθερώνει διοξείδιο το οποίο απορρόφησαν τα φυτά από την ατμόσφαιρα ενώ αναπτύσσονταν στο χωράφι.
«Διαπιστώσαμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τα βιοκαύσιμα, καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα, είναι μεγαλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Πρέπει επομένως να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά» δήλωσε ο Σταύρος Δήμας στο BBC.
Ο επίτροπος δήλωσε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει το στόχο του 10% για τα καύσιμα των οχημάτων, θα υιοθετήσει σύστημα πιστοποίησης για τα βιοκαύσιμα και θα μποϊκοτάρει το φοινικέλαιο που προέρχεται από αποψιλωμένες εκτάεις στην Ινδονησία.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου