Δύο ερευνητικά κέντρα στη Βρετανία έλαβαν τις πρώτες άδειες να δημιουργήσουν έμβρυα από ωάρια ζώων και ανθρώπινο DNA, σε μια προσπάθεια να μάθουν πώς να καλλιεργούν ιστούς για μια πληθώρα ανίατων ασθενειών.
Οι επιστήμονες ζήτησαν άδεια να πειραματιστούν με υβριδικά έμβρυα επειδή τα ανθρώπινα ωάρια που περισσεύουν από τις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν επαρκούν για τις έρευνες και συχνά δεν είναι της κατάλληλης ποιότητας.
Το πράσινο φως για τις νέες έρευνες δόθηκε πέρυσι από την Αρχή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, η οποία είχε φέρει το θέμα σε δημόσιο διάλογο και διαπίστωσε ότι η πλειονότητα του κοινού δίνει την έγκρισή της.
Στην απόφαση αντέδρασαν πολέμιοι των αμβλώσεων και θρησκευτικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι επιστήμονες «παίζουν το Θεό» θολώνοντας τα όρια ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα.
Τα υβριδικά έμβρυα, πάντως, απαγορεύεται να εμφυτευθούν στη μήτρα κάποιας γυναίκας και δεν επιτρέπεται να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο για πάνω από δύο εβδομάδες.
Στο διάστημα αυτό οι ερευνητές προλαβαίνουν να απομονώσουν εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο για να δώσουν σχεδόν οποιονδήποτε τύπο ιστού
Όπως αναφέρει το BBC, οι πρώτες άδειες δόθηκαν την Πέμπτη στο King's College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ. Ισχύουν για διάστημα ενός χρόνου, έπειτα από το οποίο θα πρέπει να ανανεωθούν. Τα ωάρια θα προέλθουν από αγελάδες ή κουνέλια.
Η ομάδα του Δρ Στίβεν Μίνγκερ στο King's μελετά ασθένειες με κληρονομικό υπόβαθρο, όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, ενώ ο Λάιλ Αρμοστρονγκ στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ προσπαθεί να καταλάβει πώς τα βλαστικά κύτταρα δίνουν τους διάφορους ιστούς του σώματος.
Στο μεταξύ, άλλες ερευνητικές ομάδες σημειώνουν πρόοδο στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν σε βλαστικό κύτταρο οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος, χωρίς τη χρήση εμβρύων.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου