Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης λόγω εμπλοκής της συζύγου του σε σκάνδαλο

Εκτός κυβέρνησης έθεσε εαυτόν ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κλεμέντε Μαστέλα λίγες ώρες αφότου η σύζυγός του τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για διαφθορά. Παραιτούμαι για να είμαι πολιτικά ελεύθερος» είπε ο Κλεμέντε Μαστέλα, όμως η αποχώρηση δεν έγινε δεκτή από τον Ρομάνο Πρόντι και ο υπουργός επιφυλάσσεται να αποφασίσει τι θα πράξει.
«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή που νοιώθω φόβο» δήλωσε ο Κλεμέντε Μαστέλα στην ιταλική Βουλή και επιτέθηκε κατά δικαστικών, χειροκροτούμενος από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με το πιο δυνατό χειροκρότημα να έρχεται μάλιστα από την κεντροδεξιά τη στιγμή που εκτόξευε τα βέλη του κατά των δικαστικών, μεταδίδει η Ansa.
Η παραίτηση του Κλεμέντε Μαστέλα, εφόσον εμείνει σε αυτή την απόφαση, δεν αναμένεται προς το παρόν τουλάχιστον να κλυδωνίσει την κυβέρνηση της κεντροαριστεράς σε βαθμό που να σημάνει την πτώση της, όμως προσθέτει ένα επικίνδυνο «βαρίδι» στον ήδη εύθραυστο και διχασμένο συνασπισμό του οποίου ηγείται ο Ρομάνο Πρόντι.
Ο Μαστέλα είναι αρχηγός μικρού καθολικού κόμματος της ιταλικής κεντροαριστεράς και ελέγχει τρεις έδρες στην ιταλική Γερουσία, όπου η κυβέρνηση «επιβιώνει» με πλειοψηφία μόλις δύο εδρών.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα Udeur δεν αποσύρει τη στήριξή του στον κυβερνητικό συνασπισμό -σε αντίθετη περίπτωση η «ηλικίας» 19 μηνών κυβέρνηση Πρόντι θα κινδύνευε με κατάρρευση, καθώς θα είχε ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να περάσει σημαντικούς νόμους.
Καταγγέλλει απόπειρα σπίλωσης
Ο Κλεμέντε Μαστέλα ανακοίνωσε την παραίτησή του από το βήμα της ιταλικής Βουλή των Αντιπροσώπων λίγες ώρες αφότου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η σύζυγός του, Σάντρα Λονάρντο, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ως ύποπτη για ανάμειξη σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Η Σάντρα Λονάρντο Μαστέλα, ανώτατη κρατική αξιωματούχος στην περιφέρεια της Καμπανίας, αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και ο ίδιος ο Μαστέλα λέει πως το ένταλμα με το οποίο τέθηκε η σύζυγός του σε κατ' οίκον περιορισμό είναι η τελευταία σε μία σειρά προσπαθειών να κηλιδωθεί η υπόληψή του.
«Παραιτούμαι για να είμαι ελεύθερος πολιτικά. Είναι η πρώτη φορά που νοιώθω φόβο στη ζωή μου. Ανάμεσα στην αγάπη για την οικογένειά μου και την εξουσία επιλέγω το πρώτο» είπε συναισθηματικά φορτισμένος ο Κλαούντιο Μαστέλα για να βρει αλληλέγγυα την κυβέρνηση, όσο και την κεντροδεξιά αντιπολίτευση.
Από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Μαστέλα επιτέθηκε κατά των δικαστικών λειτουργών και το πιο δυνατό χειροκρότημα από την κεντροδεξιά ήλθε όταν δήλωσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ό,τι κάνουν οι πολιτικοί είναι παράνομο και ό,τι κάνουν οι δικαστικοί είναι πάντα νόμιμο».
Και η ίδια η Σάντρα Λονάρντο μίλησε για ενορχηστρωμένη απόπειρα να απαξιωθεί η οικογένειά της. «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πικρό τίμημα που πληρώνουμε εγώ και ο σύζυγός μου για την υπεράσπιση των καθολικών αξιών και των αρχών της μετριοπάθειας και της ανεκτικότητας κόντρα στον φανατισμό και τον εξτρεμισμό» είπε, σύμφωνα με τα ιταλικά δίκτυα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: