Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Ανέτρεψε τα προγνωστικά η Χίλαρι Κλίντον, νίκησε στο Νιου Χαμσάιρ

Σημαντική νίκη έναντι του κύριου αντιπάλου της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα, πέτυχε η Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές του Νιου Χαμσάιρ, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις με την ώθηση της γυναικείας ψήφου. Ο Τζον ΜακΚέιν επικράτησε στην πλευρά των Ρεπουμπλικανών.
Η νίκη δίνει νέα ώθηση στην εκστρατεία της γερουσιαστού της Νέας Υόρκης μετά την οδυνηρή ήττα της στην Αϊόβα, όπου είχε έλθει στην τρίτη θέση, εν όψει μάλιστα του αποφασιστικού τεστ της λεγόμενης «Σούπερ Τρίτης», την 5η Φεβρουαρίου, όταν θα πραγματοποιηθούν προκριματικές εκλογές σε περίπου 20 πολιτείες.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα ακόμα και άνω των δέκα ποσοστιαίων μονάδων στον Μπάρακ Ομπάμα. Αποφασιστικός παράγοντας στην ανατροπή των προγνωστικών ήταν η γυναικεία ψήφος.
Τα γκάλοπ έδειχναν μάχη στήθος με στήθος σε αυτό το επίπεδο, αλλά οι γυναίκες όχι μόνο ψήφισαν κατά 13% περισσότερο την πρώην πρώτη κυρία, αλλά και προσήλθαν μαζικά στις κάλπες, ξεπερνώντας σε αριθμό τους άνδρες ψηφοφόρους.
Τι άλλαξε σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα; Πολλοί πιστεύουν ότι η Χίλαρι Κλίντον έδειξε περισσότερο ευάλωτη και ανθρώπινη, αν και οι σκεπτικιστές σημειώνουν ότι το συναισθηματικό στοιχείο που επέδειξε τις τελευταίες ημέρες μοιάζει πολύ υπολογισμένο, ιδιαίτερα μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε στον Μπάρακ Ομπάμα.
Σε μια ομιλία της στο Πόρτσμουθ, απαντώντας στην ερώτηση πώς αντέχει σε μια τόσο επίπονη διαδικασία, η πρώην πρώτη κυρία χαμήλωσε τη φωνή της, συγκράτησε μερικά δάκρυα και δήλωσε: «Κάποιοι από εμάς χρειάζεται να το κάνουν ενάντια σε όλες τις δυσκολίες, επειδή νοιαζόμαστε γι΄ αυτή τη χώρα». Δεν παρέλειψε όμως να ρίξει και μια σπόντα στον μεγάλο αντίπαλό της: «Κάποιοι από εμάς είμαστε έτοιμοι και κάποιοι άλλοι όχι».
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ακόμα ότι άλλη μία καθοριστική στιγμή ήταν η τηλεοπτική αναμέτρηση των Δημοκρατικών, όπου γερουσιαστής της Νέας Υόρκης εμφανίστηκε μόνη της εναντίον μίας απροσδόκητης συμμαχίας των κύριων αντιπάλων της, του Ομπάμα και του Τζον Έντουαρντς. Εξάλλου, τα σχόλια του γερουσιαστή του Ιλινόις για το πόσο συμπαθής δείχνει η Χ.Κλίντον εκλήφθηκαν από πολλούς τουλάχιστον ως έλλειψη αβρότητας.
Παρ' όλα αυτά, περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών επιζητούν «αλλαγή» -σύνθημα που έχει υιοθετήσει ο Μπάρακ Ομπάμα- έναντι μόλις 20% που προσβλέπουν στην εμπειρία του υποψηφίου. Αυτό αποτελεί μειονέκτημα για την πρώην πρώτη κυρία, η οποία βρίσκεται στη δημόσια ζωή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μπορεί να εμφανιστεί ως μεταρρυθμίστρια.
Από την άλλη πλευρά, μετά το θρίαμβο της Αϊόβα ο Ομπάμα θα πορευτεί στις επόμενες προκριματικές εκλογές, της Νεβάδα και της Νότιας Καρολίνας, με μία σημαντική ήττα, τουλάχιστον στο επίπεδο των εντυπώσεων. Ακόμη πιο ανησυχητικό για αυτόν είναι η διαρροή των νέων ψηφοφόρων: Στο Νιου Χαμσάιρ τον ψήφισαν πολύ λιγότεροι από ό,τι στην Αϊόβα, ενώ και η προσέλευση ήταν χαμηλή.
Ο πρώην γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Τζον Έντουαρντς ήλθε τρίτος, όμως δεσμεύθηκε να συνεχίσει. «Δύο εκστρατείες τελείωσαν, απομένουν 48 πολιτείες», είπε.
Στην πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Τζον ΜακΚέιν πέτυχε μια απροσδόκητη νίκη επί του Μιτ Ρόμνεϊ, και ο γερουσιαστής της Αριζόνα μπορεί να ελπίζει ότι η καταδικασμένη από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές υποψηφιότητά του για το χρίσμα έχει πιθανότητες.
Τα αποτελέσματα των προκριματικών στο Νιου Χαμσάιρ έχουν ως εξής: Δημοκρατικοί: Χ.Κλίντον 39%, Μπ.Ομπάμα 36%, Τζ.Έντουαρντς 17%, Μπ.Ρίτσαρντσον 5%. Ρεπουμπλικάνοι: Τζ.ΜακΚέιν 37%, Μ.Ρόμνεϊ 32%, Μ.Χάκαμπι 11%, Ρ.Τζουλιάνι 9%, Ρ.Πολ 8%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: