Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Υπέρβαρη μαύρη τρύπα καταρρίπτει κάθε ρεκόρ μάζας

Αστρονόμοι από τη Φινλανδία ζύγισαν το βαρύτερο γνωστό αντικείμενο του Σύμπαντος -μια μαύρη τρύπα με μάζα 18 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τούρκου εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα, σε απόσταση 3,5 δισ. ετών φωτός, έχει έξι φορές μεγαλύτερη μάζα από τον κάτοχο του προηγούμενο ρεκόρ.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Όστιν του Τέξας.
Κβάζαρ
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC, η ομάδα του Δρ Μάουρι Βαλτρόνεν μελέτησε ένα κοντινό κβάζαρ -μια περιοχή εξαιρετικής λαμπρότητας που βρίσκεται στο κέντρο του μητρικού του γαλαξία..
Η φύση των κβάζαρ παρέμενε μυστήριο για χρόνια, σήμερα όμως οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρόκειται για συμπαγείς δακτυλίους αερίου που περικλείουν μαύρες τρύπες στα κέντρα γαλαξιών. Η ύλη που παγιδεύεται στο βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας θερμαίνεται και εκπέμπει παλμούς έντονης ακτινοβολίας πριν χαθεί για πάντα.
Το συγκεκριμένο κβάζαρ είναι ένα δυαδικό σύστημα, με την «υπέρβαρη» μαύρη τρύπα να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από μια μικρότερη, που έχει μάζα 100 εκατ. φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.
Κάθε 12 χρόνια, η μικρή μαύρη τρύπα περνά μέσα από το δακτύλιο αερίου που περιβάλλει τη μεγάλη. Λίγο πριν πέσει στη μικρή μαύρη τρύπα, το αέριο εκπέμπει σύντομους αλλά εξαιρετικά φωτεινούς παλμούς ακτινοβολίας.
Το υπολογιστικό μοντέλο που έφτιαξαν οι ερευνητές για να προσομοιώσουν το σύστημα του κβάζαρ είχε προβλέψει ότι ένας νέος παλμός θα εμφανιζόταν στις 13 Σεπτεμβρίου 2007.
Ο παλμός πράγματι καταγράφηκε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, επιβεβαιώνοντας έτσι το μοντέλο.
Εκτός του ότι υπολόγισαν τη μάζα της μαύρης τρύπας, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν προβλέπει την τροχιακή συμπεριφορά του δυαδικού συστήματος.
Η θεωρία επιβεβαιώθηκε με ακρίβεια της τάξης του 10%, ποσοστό που θα μπορούσε να βελτιωθεί με μελλοντικές μετρήσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: