Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Πρόσκληση του Γκ.Μπράουν στην Κίνα να επενδύσει στη Βρετανία

ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ..ΚΙΝΑ!

Με την πρόθεση να καταστήσει την Βρετανία τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας και να ξεπεράσει την επενδυτική δραστηριότητα των ΗΠΑ και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συνεχίζει την επίσκεψη του στην Κίνα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.
Κατά την διάρκεια των επαφών που είχε με τον πρωθυπουργό Ουέν Ζιαμπάο, ο Βρετανός πρωθυπουργός συζήτησε την συνεργασία των δύο χωρών σε ευρεία κλίμακα ζητημάτων όπως η εκπαίδευση, η πολιτική για το κλίμα, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας και η βιώσιμη ανάπτυξη. Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωναν ανωνύμως ότι τέθηκε στην κινεζική πλευρά και το θέμα των ατομικών δικαιωμάτων.
Οι επαφές επικεντρώθηκαν στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι στα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί κατά 50% ο όγκος του διμερούς εμπορίου για να ανέλθει στα 60 δισ. δολάρια. «Η συνεργασία μας», τόνισε ο Γκ.Μπράουν «είναι κρισιμότατη για την επιτυχία της παγκόσμιας οικονομίας».
Ο Γκ.Μπράουν τόνισε ακόμη ότι το επενδυτικό κεφάλαιο της κινεζικής κυβέρνησης, που φτάνει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε επενδυθεί και σε βρετανικές επιχειρήσεις, ενώ τόνισε ότι, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις, η βρετανική δεν βλέπει να υπάρχει κίνδυνος από αυτό.
«Εκεί που άλλοι βλέπουν ρίσκο, εγώ βλέπω την άνοδο της Κίνας και την πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης όχι σαν απειλή αλλά σαν ευκαιρία», υπογράμμισε ο Γκ.Μπράουν ο οποίος πρότεινε το Λονδίνο για τα εκτός Κίνας γραφεία του επενδυτικού κεφαλαίου.
Οι κινεζικές Αρχές πάντως έχουν επιλέξει να επενδύουν με σχετικά μικρά ποσά και αποφεύγουν τις επενδύσεις σε ευαίσθητους τομείς όπως η ενέργεια ή οι τηλεπικοινωνίες. Από το κρατικό κεφάλαιο των 200 δισεκατομμυρίων, 60-70 δισ. δολάρια θα επενδυθούν στο εξωτερικό.
Από την πλευρά του, ο Ουέν Ζιαμπάο τόνισε ότι η Κίνα προσπαθεί να επενδύσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της με ορθό και δίκαιο τρόπο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από πολυμελή επιχειρηματική αποστολή υψηλού επιπέδου, εγκαινίασε παράρτημα του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου στο Πεκίνο, το οποίο ελπίζει να προσελκύσει κινεζικές επιχειρήσεις που επιχειρούν επενδύσεις στο εξωτερικό.
* Ο Γκόρντον Μπράουν εκτός από το Πεκίνο θα επισκεφτεί και τη Σαγκάη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: