Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

«Πιθανότατα ασφαλή» τα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα

Το κρέας και το γάλα από κλωνοποιημένα ζώα είναι «πιθανότατα ασφαλή» για ανθρώπινη κατανάλωση, καταλήγει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων στην προκαταρκτική της έκθεση. Οι καταναλωτές, ωστόσο, φαίνεται να παραμένουν δύσπιστοι.
Η Αρχή τονίζει πάντως ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για την κλωνοποίηση εκτρεφόμενων ζώων είναι περιορισμένα, και ζητά διαβούλευση των αρχών με επιστήμονες και καταναλωτικές οργανώσεις.
«Είναι απίθανο να υπάρχουν διαφορές, όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ανάμεσα σε προϊόντα τροφίμων που προέρχονται από κλώνους και σε αυτά που προέρχονται από ζώα συμβατικής εκτροφής» καταλήγει το κείμενο των 47 σελίδων.
Η τεχνολογία κλωνοποίησης θα επέτρεπε στους εκτροφείς να «αντιγράφουν» τα καλύτερα από τα ζώα τους, αντί να τα διασταυρώνουν και να παράγουν απογόνους με απρόβλεπτα χαρακτηριστικά. Οι υποστηρικτές της μεθόδου υπόσχονται αύξηση της παραγωγής του γάλακτος και βελτίωση της ποιότητας του κρέατος.
Η Αρχή, πάντως, επισημαίνει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα και προέρχονται από έρευνες με μικρά δείγματα, κυρίως χοίρων και βοοειδών. Η υπηρεσία δεν προβλέπει επιπτώσεις στο περιβάλλον, αν και τα διαθέσιμα δεδομένα είναι περιορισμένα και για αυτό το θέμα.
Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή ως «προσχέδιο γνωμοδότησης», πριν από την τελική απόφαση που αναμένεται τον Μάιο, και είναι ανοιχτό σε δημόσιο διάλογο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.
Τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων ζήτησε το Μάρτιο του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αποφασιστεί κατά πόσο το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί με ειδική νομοθεσία.
Όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας Μάρκου Κυπριανού, στις 16 Ιανουαρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ξεχωριστή έκθεση για τις «ηθικές πλευρές της κλωνοποίησης ζώων στην παραγωγή τροφίμων» από επιτροπή Ηθικής που περιλαμβάνει 15 επιστήμονες, φιλόσοφους, θεολόγους και νομικούς.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να επιτρέψει τη διάθεση προϊόντων από κλώνους εντός του 2008. Το θέμα εξετάζεται από τις αρχές και στην Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2006 διαπίστωνε ότι το 64% των Αμερικανών δεν υποστηρίζουν την κλωνοποίηση ζώων. Όπως αναφέρει το Reuters, παρόμοια αποτελέσματα έφερε πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου Πληροφοριών για τα Τρόφιμα, καθώς περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές δήλωσαν ότι είναι απίθανο να αγοράσουν ποτέ τέτοια προϊόντα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: