Παραδόθηκαν επισήμως στη ΔΟΕ οι φάκελοι των επτά υποψηφίων πόλεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Συνεπείς στο ραντεβού τους φάνηκαν το Μπακού, το Σικάγο, η Ντόχα, η Μαδρίτη, η Πράγα, το Ρίο ντε Ζανέιρο και το Τόκιο.
Τους προσεχείς μήνες η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμώνων της ΔΟΕ θα εξετάσει τις υποψηφιότητες και θα καταθέσει τις προτάσεις της στην εκτελεστική επιτροπή, η οποία θα επιλέξει τους φιναλίστ, στη συνεδρίασή της που θα γίνει στην Αθήνα τον Ιούνιο.
Στη συνέχεια, η επιτροπή αξιολόγησης θα επισκεφθεί τις υποψήφιες πόλεις το διάστημα Μάιος-Ιούνιος 2009, θα συντάξει τις εκθέσεις της και η ΔΟΕ θα ανακοινώσει τη διοργανώτρια πόλη στις 2 Οκτωβρίου του 2009, στην Κοπεγχάγη.
Εως τώρα και οι επτά πόλεις έχουν να επιλύσουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία αποτελούν μειονεκτήματα στην προσπάθειά τους να διοργανώσουν τους Αγώνες της 31ης Ολυμπιάδας.
Η Πράγα δεν έχει την υποστήριξη της τσεχικής κυβέρνησης, ενώ και οι κάτοικοί της δεν δείχνουν ιδιαίτερα «ζεστοί», σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, και του Κατάρ, Ντόχα, αντιμετωπίζονται ως «εξωτικοί προορισμοί» για την τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων.
Επίσης, δύσκολα η ΔΟΕ θα αναθέσει τη διοργάνωση στο Τόκιο, οκτώ χρόνια μετά τους Αγώνες του Πεκίνου, ενώ ακόμη πιο έντονη είναι η σύγκριση Λονδίνου (2012)-Μαδρίτης.
Ως φαβορί προβάλει το Σικάγο, καθώς (θα) έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που η κορυφαία αθλητική διοργάνωση φιλοξενήθηκε στις ΗΠΑ (Ατλάντα 1996). Ομως, υπάρχει το «εμπόδιο» που δημιουργούν κάποιοι Αμερικανοί βουλευτές, αρνούμενοι να υπερψηφίσουν τη διεθνή συνθήκη της UNESCO για το ντόπινγκ. Αυτό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, έχει διευκρινίσει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρόκειται να τελεστούν ποτέ σε χώρα που δεν έχει υπογράψει τον παγκόσμιο κώδικα αντιντόπινγκ.
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου