Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Καταδίκη 17 ετών στον Χοσέ Παντίγια από αμερικανικό δικαστήριο


Ποινή 17 ετών και τεσσάρων μηνών με την κατηγορία ότι υποστήριζε τρομοκρατικές δραστηριότητες επέβαλε αμερικανικό δικαστήριο στον Χοσέ Παντίγια.
Αρχικά κατηγορούνταν ότι ήταν μέλος ομάδας σχετιζόμενης με την Αλ Κάιντα και ότι σχεδίαζε επίθεση με «βρώμική» πυρηνική βόμβα αν και η τελική απόφαση δεν αναφέρεται στις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί αρχικά εναντίον του και, στη συνέχεια, αποσύρθηκαν σιωπηρά.
Ο Παντίγια, ο οποίος είναι μουσουλμάνος, συνελήφθη το 2002 και κρατούνταν για 3,5 χρόνια σε στρατιωτική φυλακή πριν μεταφερθεί σε φυλακή και αρχίσει η δίκη του σε ποινικό δικαστήριο. Αντιμετώπιζε βαριές ποινές μέχρι και την ποινή των ισοβίων.
Η σύλληψή του είχε προβληθεί σαν μεγάλη επιτυχία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέτασε την περίπτωση του Παντίγια και ζήτησε ή την προσαγωγή του σε δίκη ή την απελευθέρωσή του.
Τον Αύγουστο του 2007 είχαν καταδικαστεί άλλοι δύο συνεργάτες του Παντίγια για συνωμοσία και υλική υποστήριξη στην απόκτηση της «βρώμικης» βόμβας. Ο Αντάμ Αμίν Χασσούν καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και οκτώ μήνες, που φέρεται σαν ο στρατολογητής του Παντίγια, και ο Κιφά Γιαέ Γιαρουσί, που διατηρούσε έλεγχο της χρηματοδότησης, σε 12 χρόνια και οκτώ μήνες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: