Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008

«Καταστροφική» ίσως αποδειχθεί η άνοδος της στάθμης της Μεσογείου

Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, η στάθμη της Μεσογείου ενδέχεται να ανέβει έως και μισό μέτρο τα επόμενα 50 χρόνια, με «σοβαρές» έως «καταστροφικές» συνέπειες στις παράκτιες περιοχές, εκτιμά το Ισπανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο.
«Η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές αυξήσεις στις θερμοκρασίες του νερού και του αέρα από τη δεκαετία του 1970, καθώς και ταχύτατη άνοδο στη στάθμη της θάλασσας από τη δεκαετία του 1990» γράφουν οι ερευνητές και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από τη δεκαετία του 1990 τα νερά της Μεσογείου ανεβαίνουν κατά 2,5 έως 10 χιλιοστά κάθε χρόνια, διαπιστώθηκε από τις μετρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι «εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, το επίπεδο του νερού θα έχει ανέβει κατά 12,5 εκατοστά έως μισό μέτρο σε περίπου 50 χρόνια».
«Αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε παράκτιες περιοχές χαμηλού υψομέτρου ακόμα και στην περίπτωση μικρής ανόδου, και καταστροφικές συνέπειες αν συμβεί μια άνοδος μισού μέτρου» προειδοποιεί το Ινστιτούτο.
Η θερμοκρασία του νερού στη Μεσόγειο, επισημαίνουν οι ερευνητές, έχει αυξηθεί κατά 0,12 έως 0,5 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 1970.
Η στάθμη ανεβαίνει όχι μόνο λόγω της τήξης των πολικών πάγων αλλά και εξαιτίας της διαστολής του νερού.
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ, από το 1900 έως το 2006 η στάθμη των ωκεανών έχει ανέβει κατά 10-20 εκατοστά.
Η επιτροπή προέβλεψε πέρυσι ότι έως το 2100 η στάθμη των ωκεανών θα έχει ανέβει κατά 18 έως 59 εκατοστά, σε σχέση με το 1990, αν και η άνοδος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, σε περίπτωση που λιώσει το κάλυμμα πάγου στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.
Αλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι η άνοδος θα είναι πολύ πιο απότομη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: