Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Νεκρός από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών ο Αυστραλός ηθοποιός Χιθ Λέτζερ


Είχε όλο τον κόσμο στα πόδια του. Έχοντας στο ενεργητικό του μία υποψηφιότητα για Όσκαρ -για την ερμηνεία του στην ταινία Brokeback Mountain του Ανγκ Λι- και ρόλους σε ταινίες που έγιναν εμπορικές επιτυχίες, ο Χιθ Λέτζερ βρισκόταν στο δρόμο για την κορυφή του Χόλιγουντ.
Δεν του έμελλε όμως να φτάσει ποτέ εκεί, καθώς την Τετάρτη βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν, πιθανότατα από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών.
Ο αυστραλιανής καταγωγής 28χρονος ηθοποιός βρέθηκε νεκρός από την οικιακή βοηθό του και μία φυσιοθεραπεύτρια, με την οποία είχε προγραμματισμένο ραντεβού για μασάζ, στο πολυτελές διαμέρισμα του στη συνοικία Σόχο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Πολ Μπράουν. Οι δύο γυναίκες προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά μάταια.
Οι άνδρες της αστυνομίας που έσπευσαν στο διαμέρισμα του 28χρονου σταρ μετά την κλήση της οικιακής βοηθού βρήκαν το άψυχο σώμα του Χιθ Λέτζερ γυμνό, να κείτεται μπρούμυτα στο κρεβάτι, με το κεφάλι στο κάτω μέρος του κρεβατιού και μ' ένα μπουκαλάκι συνταγογραφημένα χάπια για τον ύπνο στο πλάι. «Δεν υπάρχει κάποια εμφανής ένδειξη που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτοκτόνησε» προσέθεσε.
Την εκδοχή της αυτοκτονίας απέρριψαν από την πρώτη στιγμή οι γονείς του, που πληροφορήθηκαν τα δυσάρεστα νέα στη μακρινή Αυστραλία, κάνοντας λόγο για «τραγωδία» και «ατύχημα». Εκατομμύρια συμπατριώτες του σε όλο τον κόσμο θρηνούν από το πρωί της Τετάρτης τον άδικο χαμό του ταλαντούχου ηθοποιού, που θεωρείτο ένας εκ των κορυφαίων της γενιάς του.
«Είμαστε όλοι πολύ στενοχωρημένοι και σοκαρισμένοι από αυτό το ατύχημα. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τους οικείους του και ζητάμε από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν την προσωπική τους ζωή και να αποφύγουν τυχόν υποθέσεις, μέχρι να γίνουν γνωστά όλα τα στοιχεία του θανάτου του» ανέφερε σε σύντομη δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Λέτζερ, Μάρα Μπούξμπαουμ.
Ο ταλαντούχος ηθοποιός θεωρείτο ένας από τους ραγδαία ανερχόμενους σταρ του Χόλιγουντ. Γνωστός αρχικά από τη σχέση του με τη συμπατριώτισσά του ηθοποιό Ναόμι Γουότς, ο Λέτζερ γνώρισε στα γυρίσματα του Brokeback Mountain τη Μισέλ Ουίλιαμς, γυναίκα του στην ταινία, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, την ηλικίας δύο ετών Ματίλντα. Ζούσαν μαζί στο Μπρούκλιν μέχρι πέρυσι, όταν και ανακοίνωσαν το χωρισμό τους.
Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του με εμφανίσεις και πρωταγωνιστικούς ρόλους σε εμπορικές ταινίες όπως οι 10 πράγματα που μισώ σε σένα, Ο πατριώτης (στο πλευρό του Μελ Γκίμπσον) και Ο θρύλος ενός ιππότη, ο Λέτζερ επιχείρησε μια στροφή σε πιο ποιοτικούς ρόλους το 2001, εμφανιζόμενος στη δραματική ταινία Ο χορός των τεράτων στο πλευρό της Χάλι Μπέρι και του Μπίλι Μπομπ Θόρντον.
Και κάπως έτσι πορεύτηκε και στην υπόλοιπη, σύντομη καριέρα του. Επιλέγοντας ρόλους κόντρα στο ρεύμα και με βάση το κριτήριο της ποιότητας και όχι της εμπορικότητας. Πρωταγωνίστησε στα Τέσσερα φτερά το 2002 και το 2005, μόλις πριν από τρία χρόνια, έκανε το «μπαμ».
Ήταν η χρονιά της παγκόσμιας αναγνώρισης για τον Λέτζερ, που πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Τζέικ Γκίλενχααλ στην πολύσυζητημένη ταινία Brokeback Mountain του Ανγκ Λι, που του χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου. Οι Αδερφοί Γκριμ (με τον Ματ Ντέιμον και τη Μόνικα Μπελούτσι) και ο Καζανόβας, στο πλευρό της Σιένα Μίλερ, ήταν οι άλλες δύο ταινίες με τις οποίες ο Λέτζερ έκανε αίσθηση μέσα στην ίδια χρονιά.
Σε έναν από τους τελευταίους του ρόλους, ο Λέτζερ ήταν ένας από τους πολλούς ηθοποιούς που ερμήνευσαν τα διαφορετικά πρόσωπα του Μπομπ Ντίλαν στην ταινία I'm not there του Τοντ Χέινς, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και στη χώρα μας.
Μέσα στο 2008 θα προβληθεί επίσης η πολυαναμενόμενη περιπέτεια The Dark Knight, συνέχεια των περιπετειών του Μπάτμαν, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ομώνυμο ρόλο και τον ίδιο τον Λέτζερ ως Τζόκερ, σε ένα ρόλο στον οποίο εμφανίστηκε παλαιότερα ο Τζακ Νίκολσον.
Αυτήν την περίοδο ο Χ.Λέτζερ συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας The Imaginarium of Doctor Parnassus του Τέρι Γκίλιαμ.
Πένθος στην Αυστραλία
Όλη η Αυστραλία θρηνεί τον θάνατο του διάσημου ηθοποιού.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ δήλωσε ότι η Αυστραλία έχασε ένα από τα πιο φωτεινά ταλέντα της και ότι οι ρόλοι του θα μείνουν στη μνήμη «ως μερικές από τις σημαντικότερες ερμηνείες από Αυστραλό ηθοποιό».
«Σέβομαι βαθύτατα τη δουλειά του Χιθ και πάντα θαύμαζα τη συνεχόμενη εξέλιξή του σαν καλλιτέχνη», ανέφερε η Κέιτ Μπλάνσετ που συνεργάστηκε με τον Χ.Λέτζερ στο I'm not there. Τη θλίψη της εξέφρασε και η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν που κατάγεται επίσης από την Αυστραλία.
«Είχα τόσο μεγάλες ελπίδες γι' αυτόν. Είχε μόλις απογειωθεί και η απώλειά του σε μια τόσο νεαρή ηλικία είναι ένα τραγικό γεγονός» δήλωσε ο Μελ Γκίμπσον, που είχε παίξει το ρόλο του πατέρα του Λέτζερ στην ταινία Ο πατριώτης και ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν το ταλέντο του 28χρονου ηθοποιού. Ένα ταλέντο που χάθηκε τόσο άδικα...
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: