Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Προβάδισμα στις προκριματικές διατηρούν οι Τζον ΜακΚέιν και Χίλαρι Κλίντον

Οι γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν από τους Ρεπουμπλικανούς και Χίλαρι Κλίντον από τους Δημοκρατικούς προηγούνται των συνυποψηφίων τους για το χρίσμα των κομμάτων τους στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης για την προκριματική φάση των προεδρικών εκλογών.
Όπως προκύπτει από έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου CBS και της εφημερίδας New York Times, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο ΜακΚέιν προηγείται με 33% του πρώην κυβερνήτη του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι, που συγκεντρώνει 18%. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι συγκεντρώνει το 12%.
Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να είναι μόνον προσωρινά, καθώς το 72% όσων ερωτήθηκαν απάντησαν πως ενδέχεται στην πορεία να αλλάξουν γνώμη.Στους κόλπους των Δημοκρατικών η Κλίντον εξασφαλίζει μεγάλο προβάδισμα με 42% έναντι 27% του κύριου αντιπάλου της Μπάρακ Ομπάμα. Τρίτος έρχεται ο Τζον Έντουαρντς με 11%.
Και σε αυτήν την περίπτωση η ρευστότητα είναι μεγάλη: Το 39% των υποστηρικτών της γερουσιαστού της Νέας Υόρκης τονίζουν πως μπορεί να αλλάξουν γνώμη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των οπαδών του Ομπάμα είναι 43%.
Το 79% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών εκτιμούν πως η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να γίνει πρόεδρος. Μόνον το 40% πιστεύουν το ίδιο για τον νεαρό γερουσιαστή από το Ιλινόις, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει στα 46 χρόνια του ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 9 έως 12 Ιανουαρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Παροχές 75 δισ. δολαρίων υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων υπόσχεται ο Μπ.Ομπάμα
Στοχεύει στη μεσαία τάξη
Μέτρα για την τόνωση την αμερικανικής οικονομίας και την αποτροπή της ύφεσης εξήγγειλε την Κυριακή ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα για το κόμμα των Δημοκρατικών, γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα.
Το συνολικό ύψος της βοήθειας ανέρχεται στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα μέτρα έχουν αφορμή τους φόβους ότι στο άμεσο μέλλον θα επιδεινωθεί η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.
«Χρειαζόμαστε φοροαπαλλαγές για την μεσαία τάξη, τώρα», δήλωσε σχετικά ο γερουσιαστής, ευρισκόμενος στη Νεβάδα όπου περιοδεύει. Οι προκριματικές εκλογές στην πολιτεία διεξάγονται το Σάββατο.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές σε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού και εφάπαξ ενίσχυση της σύνταξης των μικρομεσαίων Αμερικανών κατά 250 δολάρια.
Ο Μπ.Ομπάμα υπόσχεται ακόμη την παροχή βοήθειας ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση στην αγορά των στεγαστικών δανείων. Πολλοί εξ' αυτών κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς. Τα χρήματα θα προέλθουν από ένα μελλοντικό Κοινωνικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το ποσό της βοήθειας προς τους δανειολήπτες θα διπλασιαστεί, αν επιδεινωθεί η κατάσταση στην αμερικανική ομοσπονδιακή οικονομία.
Επιπλέον, ο γερουσιαστής του Ιλινόι προτείνει το Ταμείο να συνδράμει, κατά προτεραιότητα, δανειολήπτες οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε πολιτείες που έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς λόγω των μειωμένων εσόδων από την φορολογία. Για τις πολιτείες αυτές ο Μπ.Ομπάμα προτείνει βοήθεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ένα άλλο «πακέτο» ύψους 10 δισεκατομμυρίων αφορά μέτρα για την ασφάλιση των μακροχρόνιων ανέργων.
* Παρόμοια μέτρα, ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε υποσχεθεί και η, επίσης υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: