Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Νέος ιός προκαλεί σπάνιο αλλά θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν έναν άγνωστο ως σήμερα ιό, ο οποίος φαίνεται να συνδέεται με μια σπάνια αλλά θανατηφόρο μορφή καρκίνου του δέρματος.
Το «καρκίνωμα κυττάρων Μέρκελ» εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους και σε άτομα με άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι λήπτες μοσχευμάτων και οι ασθενείς με AIDS.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ αναφέρουν τώρα στο περιοδικό Science ότι εντόπισαν το γενετικό υλικό ενός ιού στο 80% των δειγμάτων από ασθενείς με το καρκίνωμα. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο ιός είχε προσβάλει τα κύτταρα πριν από την εμφάνιση του καρκίνου και πιθανότατα πυροδότησε την ανάπτυξή του.
Ο ιός, που ονομάστηκε MCV (Merkel Cell Polyomavirus), ενσωματώνει το DNA του στο γενετικό υλικό των κυττάρων Μέρκελ του δέρματος, τα οποία σχετίζονται με την αίσθηση της αφής.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο MCV είτε παράγει μια καρκινογόνο πρωτεΐνη, είτε μπλοκάρει ένα ογκοκατασταλτικό γονίδιο που κανονικά προστατεύει από τους όγκους.
Τα περιστατικά καρκινώματος των κυττάρων Μέρκελ έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Στις ΗΠΑ καταγράφονται σήμερα 1.500 νέα κρούσματα το χρόνο. Το 50% των ασθενών ζουν εννέα μήνες ή λιγότερο και τα τρία τέταρτα πεθαίνουν σε διάστημα πέντε ετών.
Το καρκίνωμα αυτό δεν είναι η μόνη νεοπλασία που ανακαλύπτεται ότι προκαλείται από ιούς. Ο γνωστότερος καρκινογόνος ιός είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), υπεύθυνος για τα κονδυλώματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος όμως προλαμβάνεται πλέον με εμβόλιο.
Από ιό προκαλείται επίσης το σάρκωμα Καπόζι, η συνηθέστερη νεοπλασία σε ασθενείς με AIDS και συχνότερος καρκίνος στην Αφρική.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: