Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλει η Γερμανία στα πιο ρυπογόνα οχήματα

Το Βερολίνο, το Ανόβερο και η Κολωνία άρχισαν να εφαρμόζουν ένα νέο σχέδιο για τη μείωση της ρύπανσης, με το οποίο απαγορεύεται η κίνηση των πιο ρυπογόνων οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Το μέτρο θα επεκταθεί μέσα στο 2008 σε 20 γερμανικές πόλεις.
Ξεκινώντας από την Τρίτη, όλα τα οχήματα που κινούνται στις τρεις πόλεις πρέπει να φέρουν ένα ειδικό αυτοκόλλητο που δείχνει τα επίπεδα καυσαερίων με πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.
Περίπου 1,7 εκατομμύρια οχήματα, κυρίως παλιά ντιζελοκίνητα ΙΧ και φορτηγά, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ακόμα και για το κόκκινο σήμα και πλέον δεν θα μπορούν να κινούνται στο κέντρο της πόλης.
Όσοι κυκλοφορούν χωρίς το χρωματιστό αυτοκόλλητο θα καταβάλουν πρόστιμο 40 ευρώ και επιπλέον θα τους αφαιρούνται πόντοι από το πόιντ σίστεμ που ισχύει στη Γερμανία. Στους οδηγούς δόθηκε πάντως περίοδος χάριτος μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Το μέτρο «αποτελεί τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η σοβαρότερη πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία προκαλεί 75.000 πρόωρους θανάτους το χρόνο» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η περιβαλλοντική οργάνωση Deutsche Umwelthilfe.
Το μέτρο ισχύει και για τα αυτοκίνητα των τουριστών, ωστόσο οι Αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι θα είναι ελαστικές με τους επισκέπτες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: