Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Ομπάμα και Χάκαμπι οι μεγάλοι νικητές στις προκριματικές της Αϊόβα


Ο γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα ήταν ο μεγάλος νικητής στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών κατά την πρώτη μάχη στην κούρσα της προεδρικής εκλογής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας την Χίλαρι Κλίντον στην τρίτη θέση, πίσω από τον Τζον Έντουαρντς, στις προκριματικές εκλογές της πολιτείας της Αϊόβα.
Στην πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Μάικ Χάκαμπι, πρώην ιερέας σε εκκλησία βαπτιστών και στη συνέχεια κυβερνήτης του Αρκάνσας, κέρδισε τις εκλογές στην συντηρητική πολιτεία, αφήνοντας πίσω του τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ, παρ' όλο που ο τελευταίος έκανε μία πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία.
Ο 46χρονος Ομπάμα, που επιδιώκει να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ με κεντρικό σύνθημα την ανάγκη για αλλαγή, συγκέντρωσε το 37,58% των ψήφων στην Αϊόβα. Η ανάλυση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη επιρροή στους νέους, ενώ ξεπέρασε και το ποσοστό της Χίλαρι Κλίντον μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων.
Ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ το 2004 και πρώην γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Τζον Έντουαρντς ακολούθησε με αρκετά μεγάλη διαφορά, στο 29,75%, και η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και πρώην πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον στο 29,47%. Η έκπληξη, όμως, από την πλευρά του Έντουαρντς θα κριθεί ως προς τη διάρκειά της στο Νιου Χαμσάιρ.
«Έλεγαν πως αυτή η μέρα δεν θα ερχόταν ποτέ», είπε με ενθουσιασμό ο Ομπάμα σε υποστηρικτές του όταν ξεκαθάρισε το αποτέλεσμα. «Επιλέγουμε την ελπίδα έναντι του φόβου, την ενότητα έναντι του διχασμού και στέλνουμε ένα πανίσχυρο μήνυμα ότι η αλλαγή έρχεται», πρόσθεσε.
Αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της, δήλωσε από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον. «Μαζί ανοίξαμε το θέμα της αλλαγής», τόνισε, δηλώνοντας «απολύτως έτοιμη για την υπόλοιπη εκστρατεία και έτοιμη να ηγηθώ». Η Χ.Κλίντον προηγείται του Ομπάμα σε παναμερικανικό επίπεδο, με αρκετά μεγάλη διαφορά (46% έναντι 26%), σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της του Pew Research Center.
Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Χάκαμπι έλαβε το 34% των ψήφων, ενώ ο Ρόμνι το 26%. Ο γερουσιαστής από την Αριζόνα Τζον ΜακΚέιν και ο ηθοποιός και πρώην γερουσιαστής Φρεντ Τόμσον έλαβαν από το 13% των ψήφων. Ο Χάκαμπι έκανε λόγο για την ανάγκη μίας «νέας ημέρας» στην αμερικανική πολιτική, τονίζοντας ότι αυτή «αρχίζει εδώ, αλλά δεν τελειώνει εδώ».
Μεγάλοι χαμένοι των προκριματικών στην Αϊόβα είναι ο γερουσιαστής Κρις Ντον και ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μπίντεν, που έμειναν πολύ πίσω και αποφάσισαν να αποσυρθούν.
Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα μία ήττα για την Χίλαρι Κλίντον και τον Μιτ Ρόμνεϊ, οι οποίοι προηγούνταν για μεγάλο διάστημα στις δημοκοπήσεις. Παρ' όλα αυτά, η κούρσα για το Λευκό Οίκο είναι ακόμη μακρά. Οι προκριματικές της Αϊόβα των 220.000 ψηφοφορών δίνουν περισσότερο ένα ψυχολογικό προβάδισμα στο νικητή, μία νίκη εντυπώσεων, ειδικά εφέτος που η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη και στα δύο κόμματα.
Εξάλλου, τουλάχιστον δύο φορές στην πρόσφατη ιστορία ο υποψήφιος που τερμάτισε τρίτος στην Αϊόβα κέρδισε στο τέλος την προεδρία. Αυτές ήταν οι περιπτώσεις του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου το 1988 και του Μπιλ Κλίντον το 1992.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο Νιου Χαμσάιρ, όπου θα γίνουν οι προκριματικές την ερχόμενη Τρίτη. Εκεί ένα καλό αποτέλεσμα είναι περισσότερο απαραίτητο στον Τζον Έντουαρντς, καθώς η Χ.Κλίντον και ο Μπ.Ομπάμα έχουν τα μέσα και την εθνική ισχύ για να αντέξουν μια ήττα.
Εντούτοις, στη μικρή αυτή πολιτεία της Νέας Αγγλίας οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης RealClearPolitics δίνουν κατά μέσο όρο προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων στην Χίλαρι Κλίντον.
Από την άλλη πλευρά, των Ρεπουμπλικάνων, ο ΜακΚέιν -τρίτος στην Αϊόβα όπου δεν είχε κάνει προεκλογική εκστρατεία- έχει σημαντικές πιθανότητες να νικήσει. Ο νικητής της Αϊόβα, Μάικ Χάκαμπι, δεν θα συναντήσει εκεί τόσο πολλούς ευαγγελιστές, ευαίσθητους στην ιδιότητά του του βαπτιστή πάστορα.
Ακολουθούν οι προκριματικές στο Μίσιγκαν (15 Ιανουαρίου) τη Νεβάδα (19 Ιανουαρίου), τη Νότια Καρολίνα (19 Ιανουαρίου για τους Ρεπουμπλικάνους και 26 Ιανουαρίου για τους Δημοκρατικούς) και τη Φλόριδα (29 Ιανουαρίου). Η κρίσιμη αναμέτρηση είναι λίγο αργότερα, στις 5 Φεβρουαρίου, κατά τη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη» όπου περίπου 20 πολιτείες -μεταξύ τους η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη- θα επιλέξουν τους υποψηφίους προέδρους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

4 σχόλια:

geokalp είπε...

Εύθραστο προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον εν όψει των προκριματικών στο Ν.Χαμσάιρ

Η Χίλαρι Κλίντον από τους Δημοκρατικούς και ο Τζον Μακέιν από τους Ρεπουμπλικάνους προηγούνται στην πρόθεση ψήφου εν όψει των προκριματικών εκλογών στην πολιτεία του Ν.Χαμσάιρ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters/C-SPAN/Zogby, η οποία όμως έγινε πριν τις εκλογές στην Αϊόβα, δίνει στην Χίλαρι Κλίντον 32%, στον νικητή της Αϊόβα Μπάρακ Ομπάμα 28% και στον Τζον Έντουαρντς (δεύτερος στην Αϊόβα) 20%.

Στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το προβάδισμα του Τζον Μακέιν έναντι του Μιτ Ρόμνι περιορίστηκε στις δύο μονάδες: 32% για τον πρώτο έναντι 30% για τον Ρόμνι.

Ο Βαπτιστής πάστορας και πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Χάκαμπι, που έκανε την έκπληξη στην Αϊόβα, κέρδισε δύο μονάδες και έχει πρόθεση ψήφου 12%.

Ο 46χρονος Ομπάμα, που επιδιώκει να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, συγκέντρωσε το 37,58% των ψήφων στην Αϊόβα. Ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ το 2004 και πρώην γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Τζον Έντουαρντς ακολούθησε με αρκετά μεγάλη διαφορά, στο 29,75%, και η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και πρώην πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον στο 29,47%.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Χάκαμπι έλαβε το 34% των ψήφων, ενώ ο Ρόμνι το 26%. Ο γερουσιαστής από την Αριζόνα Τζον ΜακΚέιν και ο ηθοποιός και πρώην γερουσιαστής Φρεντ Τόμσον έλαβαν από το 13% των ψήφων.

Newsroom ΔΟΛ

geokalp είπε...


«Θερμές» τηλεοπτικές μονομαχίες λίγο πριν από τις προκριματικές του Ν.Χαμσάιρ


Σε «θερμές» τηλεοπτικές μονομαχίες επιδόθηκαν οι υποψήφιοι για το χρίσμα στα στρατόπεδα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση των προκριματικών εκλογών του Νιου Χαμσάιρ.

Στο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών το επίμαχο σημείο ήταν η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπους και ιδιαίτερα ο πόλεμος στο Ιράκ.

Στη μονομαχία των Δημοκρατικών, αντιστοίχως, ο Μπάρακ Ομπάμα απέκρουσε κατηγορίες της Χίλαρι Κλίντον για ασυνέπεια στις πολιτικές του θέσεις.

Την ίδια ώρα, ο θρίαμβος στην Αϊόβα έδωσε ώθηση στον Ομπάμα και ανέτρεψε το προβάδισμα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στη Χίλαρι Κλίντον.

«Αλαζονεία»

Στο διάλογο των Ρεπουμπλικανών συμμετείχε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος δεν κατέβηκε στην Αϊόβα, αλλά συμμετέχει κανονικά στις προκριματικές του Ν.Χαμσάιρ.

Ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας και νικητής στην Αϊόβα Μάικ Χάκαμπι υπερασπίστηκε τις θέσεις που έχει διατυπώσει, κατηγορώντας τον Τζορτζ Μπους για αλαζονική εξωτερική πολιτική.

Ακολούθησε διαμάχη του Χάκαμπι με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ, για το θέμα της πολιτικής Μπους στο Ιράκ, στην οποία ενεπλάκη και ο γερουσιαστής της Αριζόνας Τζον ΜακΚέιν.

«Ασυνέπεια»

Δύο ώρες αργότερα, στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, το ABC, ήταν η σειρά των Δημοκρατικών υποψηφίων να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον άρχισε επιθετικά, κατηγορώντας τον Ομπάμα για ασυνέπεια σε μία σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων το ευαίσθητο θέμα του συστήματος υγείας.

«Θα μπορούσε να κάνει ντιμπέιτ με τον εαυτό του» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά βέλη της πρώην πρώτης κυρίας εναντίον του 46χρονου γερουσιαστή του Ιλινόις.

Ο Μπ.Ομπάμα απέκρουσε τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των θέσεών του, ενώ έλαβε και χείρα βοηθείας από τον Τζον Έντουαρντς, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος στην Αϊόβα.

«Δεν άκουσα τη γερουσιαστή Κλίντον να εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις όσο προηγούνταν. Τώρα που μένει πίσω τις ακούμε» σχολίασε ο πρώην γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας.

Δημοσκοπήσεις

Πράγματι, η Χίλαρι Κλίντον δεν έχει πλέον το προβάδισμα έναντι του Μπάρακ Ομπάμα, τουλάχιστον σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα.

Η πρώτη, του CNN και του ραδιοφωνικού σταθμού WMUR δίνει και στους δύο ποσοστό 33%. Στη δεύτερη, του American Research Group, η Κλίντον φαίνεται να υποχωρεί κατά 12 ολόκληρες μονάδες, στο 26% από 38%). Η τρίτη δημοσκόπηση, της εφημερίδας Concord Monitor, φέρει τον Ομπάμα να προηγείται κατά μία μονάδα (34% έναντι 33%) της Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ο Τζον ΜακΚέιν συνεχίζει να προηγείται του Μιτ Ρόμνεϊ κατά 6 έως και 14 ποσοστιαίες μονάδες.

geokalp είπε...

Προβάδισμα δέκα μονάδων αποκτά ο Ομπάμα για τους προκριματικούς του Ν.Χαμσάιρ

Προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων έχει αποκτήσει ο γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα, από την κύρια αντίπαλό του πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, λίγο πριν από την αναμέτρησή τους στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ, για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τρεις ημέρες μετά την νικηφόρα εκκίνησή του στην Αϊόβα, ο Ομπάμα πιστώνεται με ποσοστό 39%, έναντι 29% της Κλίντον, στη νέα σφυγμομέτρηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CNN και του τοπικού ραδιοσταθμού WMUR, η οποία την προηγούμενη ημέρα τους έδινε από 33% στον καθένα.

Τα ποσοστά του τρίτου επικρατέστερου υποψηφίου Τζον Έντουαρντς, ο οποίος είχε ξεπεράσει την Κλίντον στην Αϊόβα, φαίνονται να υποχωρούν στο 16%, έναντι 20% των προβλέψεων του Σαββάτου.

«Πρόκειται για μία έξοχη κεκτημένη ταχύτητα», τόνισε ο αναλυτής του CNN Μπιλ Σνάιντερ, υπογραμμίζοντας πως πλέον ο Ομπάμα θεωρείται επικρατέστερος να νικήσει στις εκλογές έναντι των Ρεπουμπλικανών απ' ότι η Κλίντον (ποσοστό 42% έναντι 31%).

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν εξακολουθεί να εμφανίζεται επικρατέστερος για την επικράτηση σε αυτήν την πολιτεία με 31%, έναντι 26 % του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι, ο οποίος είχε κερδίσει την Πέμπτη στην Αϊόβα, έρχεται στην τρίτη θέση με 14%, ακολουθούμενος από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι (11%) και τον Τεξανό φιλελεύθερο Ρον Πολ με 10%.

geokalp είπε...

Με σταθερό το προβάδισμα των 10 μονάδων κατεβαίνει στο Νιου Χαμσάιρ ο Μπ.Ομπάμα

Ο Μπάρακ Ομπάμα διατηρεί σταθερή τη διαφορά των 10 μονάδων έναντι της Χίλαρι Κλίντον για τις προκριματικές εκλογές της Τρίτης στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ. Την ίδια στιγμή, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο Τζον ΜακΚέιν κερδίζει έδαφος έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ.

Δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby έδωσε 39% στον Μπ.Ομπάμα έναντι 29% στην Χ.Κλίντον με τον τρίτο υποψήφιο Τζον Έντουαρτς να συγκεντρώνει 19%. Όπως ανέφεραν οι δημοσκόποι, ο Ομπάμα κέρδισε έδαφος το Σάββατο μετά την προσωπική επίθεση που δέχτηκε από την αντίπαλό του.

Ακόμα ευρύτερο προβάδισμα δίνει η δημοσκόπηση των USA Today/Gallup που δίνει στον Μπ.Ομπάμα 41% έναντι 28% της Χ.Κλίντον.

Ο γερουσιαστής από το Ιλινόι έχει υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στους ανεξάρτητους υποψήφιους και διατηρεί το προβάδισμα ανάμεσα στους νέους και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών. Προειδοποίησε όμως τους οπαδούς του κατά των κινδύνων από την υπερβολική αισιοδοξία που προσδίδουν τα υψηλά ποσοστά έναντι των συνυποψήφιων του.

Παρά τα αρνητικά αποτελέσματα από την Αϊόβα, η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα ακόμα και μετά από ένα δεύτερο πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα. Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, η γερουσιάστρια αναφέρθηκε στην «Σούπερ Τρίτη» 5 Φεβρουαρίου όπου θα διεξαχθούν αναμετρήσεις σε 20 πολιτείες, οι οποίες και θα κρίνουν την κούρσα για το χρίσμα, υπονοώντας ότι αν δεν τα καταφέρει και τότε θα εγκαταλείψει τον αγώνα.

Ταυτόχρονα, κατά την δημοσκόπηση των USA Today/Gallup, ο Τζ.ΜακΚέιν συγκεντρώνει 34% έναντι 29% του Μιτ Ρόμνεϊ. Στην τρίτη θέση με 10% είναι ο νικητής των προκριματικών της Αιόβα Μάικ Χάκαμπι.

Παρόμοια προβλήματα με την Χ.Κλίντον αντιμετωπίζει και ο Μιτ Ρόμνεϊ ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση να εξασφαλίσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο Νιου Χαμσάιρ ώστε να έχει ελπίδες για την συνέχεια της εκστρατείας. Στην Αϊόβα είχε τερματίσει δεύτερος πίσω από τον Μ.Χάκαμπι, ο οποίος, από την πλευρά του, δεν τρέφει ελπίδες για θεαματικά αποτελέσματα στο Νιου Χαμσάιρ.

* Οι κάλπες στο Νιου Χαμσάιρ ανοίγουν στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) και κλείνουν στις 8μμ οπότε και αναμένονται τα αποτελέσματα των exit poll. Αντίθετα με το δριμύ ψύχος της Αϊόβα, η πρόβλεψη για τον καιρό στο Νιου Χαμσάιρ θα είναι καλός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press